Ce trebuie sa stiti cand cumparati un polizor unghiular?

Polizorul unghiular este o scula electrica folosita in special pentru a taia metale si uneori pentru a taia piatra. De asemenea poate fi folosita pentru indepartarea ruginii, degresare, periere sau lustruire. Evident, toate acestea pot fi facute daca avem accesoriile potrivite.

Alegerea unei astfel de scule nu este deloc greu de facut. Un profesionist va sti mereu ce sa aleaga, iar daca va intereseaza acest subiect banuim ca sunteti interesati pentru a folosi o astfel de unealta in casa ori curtea dumneavoastra. In situatia data trebuie sa stiti ca in functie de lucrurile pe care doriti sa le faceti trebuie sa tineti cont de anumite lucruri.

Exista trei tipuri de polizoare unghiulare – electrice, cu aer comprimat si cu benzina. Cele actionate cu motor electric sunt cele mai folosite si in cazul in care doriti sa folositi polizorul la mici lucruri casnice sunt de preferat pentru dumneavoastra.

Dimensiunile standard pentru discuri sunt de 115 mm, 125 mm, 150 mm si 230 mm. Puterea motorului este importanta insa pentru gospodarie va recomandam ca cel mai bun polizor unghiular sa fie cat mai usor si mai mic ca dimensiuni, cu un motor de 500 de W. Pentru alte sarcini puteti alege un polizor mai performant.

Spre exemplu daca sunteti un lucrator independent si realizati diferite lucrari, puteti folosi polizorul  recomandat mai sus insa e indicat sa va orientati spre unul de firma, cu o putere de minim 720 W si o viteza de peste 11.000 de rotatii pe minut.

Indiferent pentru scopul pentru care il luati trebuie sa va asigurati ca are siguranta pentru pornire accidentala. Atunci cand il folosim avem obisnuita de a il lasa in priza chiar si cand suntem la masa. Faptul ca atunci cand taie metal scoate scantei reprezinta o atractie pentru copii, care isi doresc sa il foloseasca si pot aparea accidente.

La fel de importanta este protectia la repornire. Exista situatii in care se intrerupe curentul in timp ce folosim polizorul unghiular. Putem lasa scula jos fara a readuce butonul de pornire pe off. Atunci cand revine electricitatea se pot produce accidente.

Cumpararea polizorului unghiular nu este suficienta pentru a il putea folosi. Aceasta are nevoie si de discuri, care sunt de mai multe tipuri, iar fiecare deserveste o anumita sarcina. Discul cu perii ajuta la indepartarea ruginii, a vopselei, a cimentului intarit etc. Periile sunt extrem de tari astfel incat nu se uzeaza extrem de usor. Acest tip de disc este mai putin folosit.

Cele mai folosite discuri sunt cele de slefuit, abrazive si diamantate. Nu trebuie sa cumparati patru polizoare pentru patru sarcini diferite. E suficient sa cumparati unul singur si sa inlocuiti discurile. Cele de slefuit sunt utile pentru finisarea unor lucrari ori pentru ascutirea unor obiecte de taiat.

Discurile abrazive seamana cu cele de slefuit insa exista diferente majore. Acestea sunt folosite pentru debitare si debavuare a unor diferite metale. Cu ele pot fi taiate unele bare de metal, tabla, tevi etc. Pentru materiale mai dure, precum beton, piatra sau otel se folosesc discurile diamantate, care pot fi recunoscute prin faptul ca au marginile crestate sau dintate.