Cum corpul uman folosește apa

Probabil se cunoaște faptul că 70% din corpul uman este constituit din apă. Cu siguranță știți că trebuie sa beți o anumita cantitate de apă în fiecare zi pentru a vă asigura buna funcționare a corpului. Cu toate acestea, știi de ce? Indiferent dacă sunteți un sportiv cu performanțe ridicate sau un surfer de canapea, aveți nevoie de apă în sistemul dvs. sau altfel veți suferi simptome severe de deshidratare, cum ar fi bătăile rapide ale inimii și respirația, leșinul și răul. Iată ce face corpul tău cu apă, să te convingă să bei un pahar de lucruri bune chiar acum.

Fiecare celulă conține apă
Adevărul din spatele statisticilor binecunoscute este că 70% din corpul tău este apă – ceea ce este de fapt adevărat la nou-născuți.  După un an de viață, cantitatea de apă din corp ajunge la 65% datorită modului în care corpul utilizează apa. La bărbații și femeile adulte, procentele sunt mai aproape de 60 și 55 – unde apa este componenta primară a fiecărei celule. Apa este necesară pentru ca o celulă să fie activă și să efectueze reacțiile chimice necesare pentru viață. Când nu beți suficientă apă, celulele devin deshidratate; ele pot supraviețui în această stare pentru o perioadă scurtă, dar în timp, își pierd capacitatea de a funcționa eficient și pot muri. Așa cum v-ați putea aștepta, moartea celulară este o veste proastă pentru sănătatea dumneavoastră, deci ar trebui să începeți să beți mai multă apă.

Pierdeți în mod constant apa
Apa din celulele tale nu este singura apă din corpul tău. De fapt, pierdeți în mod constant apă pentru o varietate de scopuri – de aceea este important să vă reîncărcați în mod regulat magazinele de apă. Iată câteva modalități prin care pierdeți apa pe care le are corpul:

Prin salivă: Apa din gură se evaporă și devine expulzată atunci când vorbiți și mâncați.
Prin digestie: Când mergeți la toaletă, pierdeți o cantitate bună de apă.
Prin transpirație: Scopul transpirației este de a evapora apa prin piele. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului, astfel încât să nu se supraîncălzească sau să se ajună la hipotermie.

Articulațiile au nevoie de apă pentru a se mișca
Așa cum ați putea pulveriza ulei pe o ușă care scârțâie pentru a face balamaua să se miște mai ușor, corpul dumneavoastră se bazează adesea pe apă pentru a îmbunătăți funcția articulațiilor. La orice îmbinare a oaselor, cum ar fi genunchii, încheieturile, umerii și coloana vertebrală, corpul folosește apă pentru a servi atât pentru lubrifiere, cât și pentru amortizarea mișcărilor. Acest lucru împiedică frecarea incomodă (și uneori dureroasă) a țesuturilor, care poate duce la boli degenerative și artrită.

O mare parte din sânge conține apă
Sângele are patru componente principale: globule roșii, celule albe din sânge, trombocite și plasmă. În timp ce primele trei ingrediente îndeplinesc funcțiile pe care le cunoaște sângele – transportul oxigenului și substanțelor nutritive, combaterea infecțiilor, coagularea etc. – plasma este cea mai puțin cunoscută, în ciuda faptului că aceasta constituie cea mai mare componentă a sângelui. Plasma este lichidul în care toate celelalte părți ale sângelui plutesc; ajută circulația sângelui prin organism și transportă și elemente nutritive precum sarea, proteinele și enzimele. După cum probabil ați ghicit deja, apa constituie ce mai mare parte a plasmei, astfel încât fără apă, sângele tău nu mai poate circula.

Apa nu este singurul lucru de care corpul are nevoie pentru a supraviețui, dar este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie oferite corpului în mod regulat. Puteți ignora regulile despre opt pahare de apă pe zi; atâta timp cât beți atunci când vă este sete.